2013. július 13., szombat

Sajtóbejegyzés - EU (2013.07.13)

Magas a kockázata annak, hogy Ciprus a következő években ismét képtelen lesz államadóssága törlesztésére - közölte Moody's Investors Service. A hitelminősítő szerint - bár nem ez a cég alapforgatókönyve - érdemi a kockázata Ciprus kényszerű euróövezeti távozásának.


  Miután a ciprusi gazdaságban nincsenek azonosítható erőteljes növekedési források, a Moody's szerint az országban 2016 előtt nem várható gazdasági növekedés. A hitelminősítő, amely a rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető, mélyen spekulatív "Caa2" besorolással tartja nyilván Ciprus államadósságát, közölte, hogy nagyon alacsonynak tartja a ciprusi kormány pénzügyi erejét, tekintettel a magas adósságteherre és a várható jelentős költségvetési finanszírozási igényekre.

  Az azonnali szuverén likviditási kockázatokat enyhítette a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az eurójegybank (ECB) alkotta trojka 10 milliárd eurós finanszírozási segélyprogramja, amelyről áprilisban jött létre megállapodás, valamint nemrégiben végrehajtott hazai szuverén adósságcsere, amelyet egyébként a Moody's államcsődeseménynek tekint. Mindazonáltal a cég továbbra is úgy tartja, hogy távolról sem biztosított a ciprusi közfinanszírozási rendszer fenntarthatósága.

  A Moody's szerint különösen a mély recesszió az a tényező, amely miatt erősen valószínű, hogy a ciprusi kormány nem tudja teljesíteni a trojka finanszírozási programjának célkitűzéseit.
Nemrégiben a két másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's korlátozott, illetve szelektív nem fizetői szuverén besorolásokkal látta el egy időre Ciprust, a finanszírozási programban foglalt kötvénycsere kondíciói miatt. Mindkét cég kiemelte indoklásában, hogy az érintett kötelezettségek lejáratának kiterjesztése a kötvény eredeti kuponjának megtartásával érdemben rontotta a kondíciókat a kötvénybefektetők számára.

  Más nagy londoni elemzőcégek mély visszaesést jósolnak a következő évekre a ciprusi gazdaságban, és szintén nem zárják ki Ciprus euróövezeti távozásának lehetőségét. A Capital Economics felidézte, hogy Izland hazai összterméke hozzávetőleg 12 százalékot zuhant az izlandi bankválság kirobbanását és a tőkekorlátozások bevezetését követő két évben, annak ellenére is, hogy az izlandi jegybanki kamat meredeken csökkent, és a helyi fizetőeszköz 50 százalékkal gyengült. Ez utóbbi lehetőségek nem állnak Ciprus rendelkezésére, és a ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után a következő két évben évente produkálhat akár 5-10 százalékos GDP-zuhanásokat.


  A Goldman Sachs (GS) prognózisa szerint a túlméretezett ciprusi pénzügyi szektor - és ennek következtében az összes kapcsolódó jogi, tanácsadói, ingatlanfejlesztési és kiskereskedelmi ágazat - összeomlása olyan mértékű GDP-visszaesést von maga után, amelyet egyelőre megjósolni is nehéz, de ez a visszaesés messze meghaladhatja a hivatalos becsléseket. Ebben a környezetben Ciprus euróövezeti tagságának fennmaradása végső soron azon múlik, hogy a társadalom elviseli-e az ehhez szükséges fájdalmas kiigazításokat, és attól is, hogy a többi euróövezeti társállam milyen mértékben hajlandó ezt finanszírozni.
(Forrás: Napi.hu)


Tőzsde Oktatás-> KLIKK