2013. július 16., kedd

Sajtóbejegyzés - 2013.07.16

A kínai lassulástól való félelem ellenére a befektetők bíznak a világgazdaság növekedésében, a kötvényeket alulsúlyozzák és a fejlett országok részvénypiacaiban látnak fantáziát a feltörekvő piacokkal szemben - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből.



A kínai gazdaságtól egyre kisebb növekedést várnak a befektetők, ennek ellenére pozitívak a várakozásaik a világgazdaság egészének növekedési kilátásaival kapcsolatban - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből, amelyben 238, összesen 643 milliárd dollárnyi vagyont kezelő szakembert kérdeztek meg. A válaszadók nettó 52 százaléka vélte úgy, hogy a világgazdaság növekedni fog a következő 12 hónap során, ez nagyjából a júniusi felmérésben ért mértékkel megegyező arány.

Kína kilátásait eközben egyre borúsabban látja a szakma, nettó 65 százalék szerint a következő évben gyengülni fog az ázsiai ország gazdasága, tavaly decemberben még ugyanennyien voltak akik annak erősödésében bíztak. A kínai gazdaság kemény földet érését immár a szakértők 56 százaléka vélte a világ pénzügyi piacait fenyegető elsődleges veszélyforrásnak.

A befektetők hite a fejlett gazdaságok növekedésében tükröződik a kezelt portfóliók allokációjában is. Nettó 52 százalékuk felülsúlyozza a részvényeket, s nettó 83 százalékuk favorizálja a dollárt más devizákkal szemben, ez a legmagasabb arány a felmérés története során. Eközben a kötvényekkel szembeni bizalomvesztés egyre nagyobb, nettó 55 százalék alulsúlyozza őket, s a portfóliók készpénzhányada az egy éve tapasztalt legmagasabb szintre, 4,6 százalékra emelkedett, ami jó jel lehet a részvények számára.
A jelek szerint a piacon teljes erejéből tombol a nagy rotáció (az eddig kötvénytúlsúlyos portfóliók részvények irányába történő átrendeződése), s a folyamat erősödhet, ha csillapodnak a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lnych Global Research vezető befektetési stratégája.

Szenvednek a feltörekvők
A kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak átragadtak az összes feltörekvő piac megítélésére. A válaszadók nettó 44 százalékának véleménye szerint a feltörekvő országok cégeinek profitkilátásai jelenleg a leggyengébbek, ez a legrosszabb arány a felmérés történetében. Ugyanakkor a válaszadók többségének véleménye szerint a feltörekvő piaci részvények árfolyama még nem csökkent eleget ahhoz, hogy tükrözze a jelentősen leromlott profitnövekedési kilátásokat. A portfólió menedzserek jelenleg nettó 18 százaléka súlyozza alul ezt a régiót, s nettó 26 százalék tervezi csökkenteni súlyát a következő 12 hónap során. Az egyetlen kivételt Oroszország jelenti, az orosz részvényeket nettó 50 százalék felülsúlyozza, ez 12 százalékpontos növekedést jelent júniushoz képest.

A fejlett részvénypiacok szeretete eközben egyre nagyobb. A japán cégektől az alapkezelők többsége immár 10 százalékot meghaladó profitnövekedést vár a következő év során, s nettó 27 százalékuk felülsúlyozza jelenleg a szigetország részvényeit. De pozitív az amerikai részvénypiac megítélése is, a júniusi 25 után immár 29 százalék azok aránya, akik a benchmarkjukhoz képest nagyobb arányban tartanak amerikai részvényeket portfólióikban.
(Forrás: napi.hu)

Tőzsde Oktatás-> KLIKK