2013. július 25., csütörtök

Sajtóbejegyzés - 2013.07.25

  Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank döntéshozói azért nem változtattak hozzáállásukon, mert ha például fizetésképtelennek minősítenék Portugáliát, akkor az ezt követő pénzügyi összeomlás átterjedne más országokra is - véli Natixis SA befektetési bank elemzője.




  Ciprus, Portugália és talán más európai uniós országok is fizetésképtelenek, annak ellenére, hogy az EU hivatalosan stabilnak minősíti ezeket − állítják a francia Natixis SA befektetési bank szakértői. Elemzésük szerint a nemzetközi hitelezők a görög válság 2009-es kirobbanásakor úgy vélték, hogy csupán egy kellően nagy hitelre van szükség az ország pénzügyi helyzetének stabilizálásához. A gazdaság strukturális problémáira nem fordítottak figyelmet, ám végül 2012-ben kénytelenek voltak rákényszeríteni a görög kötvények magántulajdonosait − elsősorban európai bankokat − követelésük jelentős részének elengedésére, azaz el kellett ismerniük az ország részleges államcsődjét.

  Az IMF ettől kezdve másként bánik Görögországgal, ami nem mondható el az EU-ról − mondja Patrick Artus, a Natixis elemzője. Ciprus és Portugália makrogazdasági mutatói világosan jelzik, hogy túlélésükhöz vagy mérsékelniük kell adósságukat vagy növelniük kellene elsődleges költségvetési többletüket. Artus szerint ezzel az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank döntéshozói is tisztában vannak. Azért nem változtattak a két országgal kapcsolatos hozzáállásukon, mert ha például fizetésképtelennek minősítenék Portugáliát, akkor az ezt követő pénzügyi összeomlás átterjedne más országokra is. Nincs olyan mechanizmus, amely útját állhatná ennek, miközben az eurózóna bankjai, mindenekelőtt a francia és a német pénzintézetek óriási európai államkötvénycsomagokat birtokolnak.

  Ha azonban egy bedőlt országot fizetőképesnek minősítenek, akkor tovább nő az adóssága, illetve finanszírozásának kockázata. A csődöt végül el lehet ugyan kerülni, de ez nagyobb kárt okoz, mint ha a helyzet elfogadásával vállalnák az említett tovagyűrűző hatást. Artus szerint az EU−IMF-hitelek csak átmeneti segítségként lennének hatásosak. Csupán levegővételnyi időt adhatnának ahhoz, hogy a megtámogatott ország magától is kilábaljon átmeneti pénzzavarából. Artus kételkedik abban, hogy Ciprus és Portugália elkerüli a részleges államcsődöt és úgy látja, hogy az EU lépései több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak.
(Forrás: Napi.hu)