2013. július 8., hétfő

2013.07.08 - EURUSD

  A nap kereskedése hosszú idő óta pozitívnak bizonyult az euró tekintetében. A mai napon érkeztek az euróval kapcsolatos fundamentális adatok, de véleményem szerint a piacot az ECB elnökének a mai értékelő beszéde mozgatta. Ma magyar idő szerint 14:30-kor volt Draghi beszéde, melyben az elmúlt 12 hónapot értékelte 3 szempont alapján (1. Gazdasági és monetáris folyamatok; 2. Pénzügyi töredezettség és kkv-finanszírozás; 3. Bank unió).  

*   *   *   *   *
Gazdasági események
Aktuális Előrejelzés Előző
2013.07.08 - Hétfő
EUR Kereskedelmi Mérleg (Német) 14,1B 17,4B 17,5B
EUR Befektetői bizalom -12,6 11,5 -11,6
EUR Ipari termelés (Német) -1,0% -0,5% 2,0%
*   *   *   *   *

  Az árfolyam már a nap kezdete óta emelkedést mutat. Mivel az euróval kapcsolatos hírek ezt nem indokolnák, azt a következtetést vonom le, hogy a befektetők vártak már egy pozitív értékelésre az eurót illetően.



  A jegybank elnök beszédében az euró zóna pénzügyi helyzetét ellenállóbbnak és stabilabbnak ítélte, az egy évvel ezelőtti állapotánál. Ez a jobb helyzet részben az átgondolt monetáris politikának köszönhető. Másik részben az európai kormányok és parlamentek is kulcsszerepet játszottak a visszatérő bizalomban és stabilitásban. De mindezen folyamatok ellenére az euró-övezet még nagy kihívások előtt áll. A gazdaság továbbra is gyenge, a pénzügyi töredezettség megmaradt. Ezen kihívásokkal kell megküzdenie az egységes piacnak. A kis és középvállalatok nehezen jutnak hitelekhez, mivel a bakok mostanában magasabb elvárásokat szabnak a hitelkihelyezéseiknél. A KKV-k nek jóval nehezebb dolguk van azokban az országokban, ahol gyengébb a gazdaság, ha hitelhez szeretnének jutni.

Az alábbiakban az ECB elnöke által fontosnak tartott 3 szempont fontosabb gondolatai olvashatóak:

1.       Gazdasági és monetáris folyamatok:
Májusban az Európai parlament kormányzótanácsa úgy döntött, hogy az irányadó refinanszírozási kamatlábat 25 bázisponttal csökkenti 0,50%-ra, valamint csökkenti az aktívák rendelkezésre állását 50 bázisponttal 1,00%-ra. A betétek rendelkezésre állása változatlanul 0% maradt. Ezek a döntések figyelembe vették a vissza fogott inflációs nyomást középtávon és várhatóan javítani fogják a finanszírozási feltételeket a monetáris unióban. A következő ülésen júliusban a tanács hangsúlyozta, hogy a monetáris politikai irányvonal továbbra is alkalmazkodó marad. Az irányadó alapkamat huzamosabb ideig alacsony marad. Az éves infláció az euró-övezetben 2012 júniusában 2,5% ról 1,6% ra csökkent. Az inflációs várakozásokat azonban továbbra is rögzítik 2% alá, de annak közelében tartják.  A kockázati kilátások a vártnál élesebben emelkedtek a szabályozott árak a közvetett adók és az egyre növekvő nyersanyagárak következtében.

2.       Pénzügyi töredezettség és KKV finanszírozás:
Fontos emlékezni arra, hogy az euró-övezet pénzügyi rendszere elsősorban banki alapú. A bankhitelek mintegy 80%- a nem pénzügyi vállalatoknál van.

Az elmúlt időszaknak két nagy kérdése van:
1.       Nagy az eltérés a perifériás és a központi országok között.
2.       A nagy vállalatok egyszerűbben jutnak hitelhez, mint a kicsik.
(1): A finanszírozási feltételek túl eltérőek az euró övezet gazdaságaiban. Az ECB dolga, hogy enyhítse ezt a töredezettséget. A gazdaság fellendítéséhez jó hitelkonstrukciók és megugorható feltételek szükségesek.
(2): A spread a nagy vállalatok hitelei és a KKv-k hitelei között továbbra is magas. A fejlődés érdekében ezzel a kérdéssel is foglalkoznia kell az ECB-nek. Spanyolországban a kamat a kisebb hitelekre 2,3 százalékponttal magasabb, mint a nagy hitelek esetében. Franciaországban ez a szám csupán 1 százalékpont.

3.       Bank unió:
A politikai döntéshozók határozott kötelezettség vállalásokat fogalmaztak meg a ban unioval kapcsolatban. A cél valójában 3 fontos pontot fogalmaz meg:
1.       Visszaállítani a mindenkétséget kizáró hatékony bankrendszert,
2.       A bankrendszer újra integrálása,
3.       Nyilvántartott felügyelet, keretek meghatározása (hogy elkerülhető legyen a múlthoz hasonló kockázatok felhalmozódása).


Az ECB a gazdaság egészségességének visszaállítását tűzte ki céljául, melynek hatására pozitív hangulat alakult ki mai napon, a piacon. Ha ezeket a törekvéseket a jövőben megjelenő makrogazdasági adatok is alá fogják támasztani, akkor jó esélyt látok a kurzus emelkedésére.

Tőzsde Oktatás-> KLIKK