2013. szeptember 27., péntek

Német választások a középpontban


  Angela Merkel konzervatív pártja megnyerte a tegnap este tartott parlamenti választásokat, de éppen-hogy nem sikerült megszerezniük a teljes többséget, az ún. „szupertöbbséget”.

  Merkel pártja, a Keresztény Demokrata Unió (CDU) és testvérpártja a CSU, a szavazatok 41.5%-át kaparintotta meg. Merkel pártjának mindössze 2 székre lett volna szüksége még a parlamentben az előbb említett szupertöbbséghez. Az eredmények azt mutatják, hogy Angela Merkel vezetési stílusa és politikája megnyerő a németek számára, és nagyrészt ennek az ereménye, hogy Merkel képes volt átvezetni Németországot a válságon, annak ellenére, hogy többen kritizálták amiatt, hogy visszatartotta a segítséget több bajban lévő EU-s ország felé.

  Merkel így megkezdheti 3. mandátumát, de rögös út áll most előtte, hiszen valamilyen koalíció útján el kell érnie a szupertöbbséget. Legutóbbi megválasztásánál erre 65 napra volt szüksége, amikor is kevés dolog tudott előre haladni, mivel Merkelt és pártját túlságosan lefoglalták a koalíciós tárgyalások.

  Merkel győzelme nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a status-quo továbbra is fennmarad, ami az EU-s országok megsegítését illeti, az elkövetkező időben várható egy rövidtávú bizonytalanság, amíg a CDU koalíciós tárgyalásokat folytat. Ez azt is jelenti, hogy pár hétig Merkelék még a rivaldafényben maradnak, és a tárgyalásokról kiszivárgó hírek befolyásolhatják a piacokat.