2013. július 1., hétfő

2013.07.01 - EURUSD

  A mai nap kereskedése optimistán indult, 9.15- től 11 óráig érkeztek a fundamentális adatok az euróra, amelyek nagyon pozitívnak mondhatók voltak. A jó hangulat és a pozitív hírek miatt a kurzus a reggeli órákban erősödött.
*   *   *   *   *
Gazdasági események (euróra)
Aktuális ElőrejelzésElőző
EURBeszerzési Menedzser Index (Spanyol)50.048.948.1
EURBeszerzési Menedzser Index (Olasz)49.147.847.3
EURÉves Becsült Fogyasztói Árindex1,6%1,6%1,4%
EURMunkanélküliségi Ráta (Euró-zóna)12,1%12,3%12,0%
*   *   *   *   *  





  A gazdasági hírek mellett olvasható az ECB honlapján, hogy mától Horvátország is tagja az európai uniónak, valamint az ECB a mai naptól változtatja tőkejegyzési kulcsát és a tagállamok által befizetendő tőkerészt. 
  A kurzust nézve nem lenne meglepő, ha az árfolyam az 1,300-as szintet ma visszatesztelné. A mai gazdasági események nem indokolnák, mivel jó adatok láttak napvilágot. De végignézve az ECB politikáján, látok esélyt arra, hogy a kurzus tovább fog esni (a hosszútávú kilátásokat figyelembe véve). 
  Draghi terve, hogy likviditást juttat a piacra, valamint az alapkamat is nagyon alacsonyan van, amiknek a szerepe gazdaság élénkítő, de rövid távon az euró értéke csökken tőlülök.
  Hogy ez miért van így? Ha az alapkamatot lecsökkentik, az általában a kötvény-piac hozamait is csökkenti. A csökkenő hozamok miatt a nagy tőke euróból átváltásra kerül más devizára. Ha az euróra a kínálat megnő, az az értékének a csökkenésével jár. Ebből az következik, hogy az EURUSD kereszt árfolyama csökkenő tendenciát mutat. 
  De! Miért van gazdaságot élénkítő szerepe ennek az intézkedésnek? Ha olcsóbban lehet a piacon pénzhez jutni, az azt eredményezi, hogy a vállalati szektornak megnő a beruházási kedve (az olcsó hitelek miatt). A beruházások új munkahelyek megteremtéséhez vezetnek, az új munkahelyek növekvő száma csökkenti a munkanélküliséget. Ha nő azoknak az embereknek a száma, akik fogyasztani tudnak (van bevételük), az élénkíti a gazdaságot (hosszú távon!).

  Összefoglalva a mostani kilátásokat: A kurzus árfolyamának további esésére van reális esély, ha elkezd az ECB egy a Fed monetáris politikájához hasonlót. Erre az indok: a fent levezetett érvek. 

Tőzsde Oktatás-> KLIKK